Placeholder Picture

wilford.no - sist oppdatert 26.09.2024

Mitt Hjemmekino - HiFi anlegg, består av:

Nå for tiden, streamer man for det meste når det gjelder musikk. Hos meg bruker jeg Apple Music og Youtube Music, begge har godt utvalg og bra lydkvalitet.

Mediavegg
Retro anlegg:

Sonos ZP90 sender lyden digitalt over til nok en Sonos ZP90 som er koplet mot Denon AVR-4520.

Retro anlegget mitt
Revo Supersystem
20.01.2017

Skaffet meg et Revo Supersystem som jo er en litt stor og god bordradio med mange muligheter. DAB/FM/InternettRadio og nettverksavspilling med mer. God og fyldig lyd og 10 knapper for forhåndsvalg av stasjoner. Dette er en pen, stor, tung og dermed stø bordradio. Den flytter ikke på seg når du trykker på knappene. Den har mulighet for tilkobling av ekstern DAB antenne, om den medfølgende teleskopantennen ikke gir bra nok signal. 

Selv har jeg radioen litt langt inne i stuen. Og med armerte betongvegger blir DAB signalet svakt. Derfor har jeg en antenne på toppen av blokka, med kabel ned og koplet til antenneinntaket på radioen. Dette gir hos meg, max signal på alle DAB kanaler.

Lyden er svært god og den er lett å betjene. Nettilkoblingen gir deg tilgang til radio stasjoner fra hele verden. Du kan også lagre disse til favoritter og via Frontier Silicon Radio Portal, kan du legge inn egne radiolinker med ekstra høy kvalitet. Via Bluetooth kan du lytte til musikken du har på datamaskinen eller telefonen din. 

Placeholder Picture
Ny TV og Blu-ray spiller
14.12.2016

Nå er det jo 4K eller UHD som er inn. Det var derfor på tide å kassere min gamle TV og anskaffe en ny. Det ble en Samsung 70" 4K UHD UE70KU6075 og en OPPO UDP-203 4K UHD Blu-ray spiller. Samsung TV’n var på tilbud til under 15.000 .- Så med 70 tommers skjerm var det et godt kjøp. For selv om dette er en billigere modell enn den jeg hadde, er bildekvaliteten langt bedre. Moro å fornye seg litt.

Placeholder Picture
Amadeus Lacuna Large
31.08.2015

Jeg må innrømme jeg har en greie med radioer. Gikk til innkjøp av en ny DAB/FM/Internett radio av typen Amadeus Lacuna Large, som er litt større en den jeg brukte fra før og har vesentlig bedre lyd. Så har den også et fargedisplay jeg falt pladask for. Den bruker www.wifiradio-frontier.com for å legge til og administrere internett radio stasjoner. Dette prinsippet har jeg også tre andre radioer som støtter, slik at jeg automatisk får lastet inn favorittlisten min når jeg legger den nye radioen inn i systemet.

Jeg slår alltid radioen på når jeg setter meg i stua med dagens første kaffekopp og brødskiva jeg har til frokost. Ser sjelden på TV før kvelden kommer så da er det radio det går mest på og den liker jeg å ha på dempet ved siden av meg så den ikke virker masete, men allikevel har god lyd. Skal jeg høre på musikk setter jeg på det store anlegget, men for det meste gjør radioen ved godstolen jobben.

For en tid tilbake skjedde det noe med DAB signalene, tidligere kunne jeg bare ta i mot feilfritt rett innenfor vinduene. Men nå kan jeg sette radioen langt inne i stua og fremdeles ha gode feilfrie DAB signaler. Dette er ofte et problem i blokker med murvegger i armert betong, slik denne blokka har. Men de har tydeligvis, enten satt opp en ekstra sender/link eller skrudd opp sendereffekten. Uansett, nå fungerer det veldig bra.

Argon iNet 3 radioen er flyttet til soverommet hvor den vekker meg om morgenen med nyhetene klokken 07.00 hver dag. Den har også en fin og stor klokke i displayet som er lett og se om natten.

Amadeus Lacuna Large
DAB/Internett/FM radio Argon iNet3+
04.02.2014

Jeg hører en del på radio, begynner jo selv å dra på årene og husker oppveksten hvor radioen var samlingspunktet i stuen. Interessen for radio har alltid vært der, selv om det jo blir en del TV titting også. Jeg husker jeg kjøpte en reiseradio for konfirmasjonspengene mine i 1970. Det var en Tandberg TP41, som jeg har ennå og den funker fremdeles.

Nå har jeg jo musikkanlegg, men ofte vil jeg høre på radio og liker å ha den dempet på ved siden av meg, med brukbar lyd. Derfor gikk jeg til innkjøp av en liten Argon iNet 3+ som dekker dette behovet bra. Den har DAB+, FM DRS og intenettradio, samt streaming via nettverk. Jeg har også en Pinell Supersound og her kommer det geniale inn, begge radioene bruker samme nettsted for å administrere internett radio kanaler. Faste og egne.

Nettstedet er www.wifiradio-frontier.com. Her legger en nye radioer (enheter) inn med en unik kode som blir generert av radioen. Det geniale er at listen du lager med favoritter og egeninnlagte kanaler blir delt mellom all dine registrerte radioer som støttes av systemet. Disse blir automatisk overført din radio når den er koplet til nettet. Praktisk og lettvint.

Fordelen med radio er jo at en kan holde på med andre ting mens en hører på de programmene en liker. Argon iNet3+ har også fjernkontroll og iPhone APP og serverer god stereo lyd til å være så liten. Den har også en innebygget equalizer, som gir deg muligheten til forskjellige lydbilder.

Argon iNet3+
Denon AVR-4520 - ny surround receiver
30.06.2013

Min gamle Denon AVR-4308a har blitt byttet ut med en nyere modell, Denon AVR-4520. Denne har siste utgave av HDMI standarden 1.4a og 4K muligheter, samt oppskalering. På lyd og bilde siden er det store forbedringer, med separate monoblokker, D.D.S.C.-HD32 kretsløp, AL32 Multi Processing og 32-bit oppsampling av lyden. Den har også innebygget Airplay. Webgrensesnittet er også kraftig forbedret.

Nettradio/Internetradio delen er kraftig forbedret på Denon AVR-4520 fra 4308a. Jeg abonnerer på radiotunes.com tidligere Sky.fm (New York basert selskap) og har lagt inn en del stasjoner med høy kvalitet på streamingen. Samt flere NRK kanaler og P4 også i høy kvalitet. Det fine er at displayet viser program, melodi og artist info. Du veksler lett mellom stasjonene med fjernkontrollen og displayet på AVR-4520.

Stasjonene legger du lett inn via nettstedet www.radiodenon.com. Du legger først inn MAC adressa til receiveren og oppretter en konto. Her kan du legge inn stasjoner i en favorittliste, som dukker opp på Denon AVR-4520, forutsatt at du er koplet på internett.

Jeg streamer også musikk fra Wimp (Tidal) via Sonos, da jeg er kabelkunde hos Canal Digital. Wimp gir lyd i svært bra kvalitet, AAC 320. Wimp jobber også med mulighet for enda høyere kvalitet via streaming i FLAC. Alle musikk filene hos Wimp er blitt byttet ut med det tapsfrie FLAC formatet. Du kan lese mer om dette hos Wimp teknikk. Bladet Lyd & Bilde har også skrevet en artikkel om dette.

Gleder meg til enda bedre lyd, i tiden fremover. Deilig også å slippe 2 HDMI kabler fra Blu-ray, hvor en gikk til TV'n for bilde og en til Denon med lyden. Denon AVR-4520 har også 7 HDMI innganger, 6 bak og 1 i front, samt 2 monitor utganger. Kjører Bi-Amp på fronthøytalerene. Foreløpige lyttetester viser at jeg nå har enda bedre dynamikk, åpen og oppløst lyd. Den låter utrolig bra både på film/TV og ikke minst, musikk i stereo.

Denon AVR-4520
Ny Blu-Ray spiller
17.01.2013

Fant ut at jeg ville oppgradere Blu-Ray spillereren til en ny og bedre modell. OPPO BDP-103EU, har fått fin omtale som en Blu-Ray spiller i det noe høyere sjiktet. Spilleren er utstyrt med videoprosessorer av bra kvalitet, som konverterer og oppskalerer bildet til både 1080P og 4K Ultra HD. OPPO BDP-103EU er mye mer avansert og har utrolig mange flere muligheter enn min gamle Panasonic spiller. Fagpressen har allerede plassert den i toppsjiktet, både når det gjelder lyd og bilde.

OPPO BDP-103EU
God lyd og bra bilde

Som gammel kinomaskinist, har jeg nok litt spesielt forhold til lyd og bilde. Før ville jeg vel ha påstått at man kan se en film hjemme, men man kan oppleve en film på kino. Med dagens utstyr stemmer ikke dette lenger, i hvert fall ikke i like stor grad. Når Blu-Ray spillerene kom, ble faktisk svært mye forandret til det bedre og med dagens Receivere, kan også lyden oppleves i full bredde og dybde til og med bedre enn på kino. Nå er jeg ikke rik og må holde meg innenfor mine økonomiske rammer, men prøver allikevel å ha et noenlunde anstendig bilde og lydanlegg.

Brukte lang tid på å finne en benk som passet, denne er fra IKEA og er av typen BESTÅ. Kjøpte 8 stk hjul, i samme serie. Benken er 180 cm lang, 40 cm dyp og ca. 42 cm høy m. hjul. Benken er lett å flytte på, da hjulene har stor diameter og er solid laget. Med frakt til henteplass i Larvik, kom hele greia på kr. 1920.- pris pr juli - 2013.

Ny TV og Blu-Ray spiller
13.09.2011

Gikk til innkjøp av ny TV og Blu-Ray spiller for en drøy ukes tid siden. TV'n er en Samsung 60" 3D LED-TV UE60D8005. Blu-Ray spilleren er en Panasonic DMP-BDT310

Holder meg til de samme merkene, da jeg er fornøyd med dem. Dette gjør det også lettere og reprogrammere Logitech fjernkontrollen, Logitech Harmony 900, da kodene jo stort sett er de samme. TV skjermen på 60" er stor. Det gir mer liv i bildene. Bredformat, widescreen og cinemascoop filmene, blir mye større og viser flere detaljer. Svartnivået økte også betraktelig.

Blu-Ray spilleren ble byttet, for å få mulighet for å vise 3d filmer. Den nye spilleren var billigere, mer avansert og fysisk også mindre, så her har det vært en utvikling. Den har også 2 stk HDMI utganger som er midt i blinken for mitt bruk. Surroundforsterkeren min har nemlig ikke den nye HDMI 1.4 standarden, løsningen er da å kjøre bildet på HDMI 1.4 rett inn på TV'n og så kjøre lyden separat inn på forsterkeren via HDMI 2 utgangen fra Blu-Ray spilleren, slik at jeg får alle HD lydformatene avspilt. Her slo jeg også av videosignalet, slik at bare lyden blir overført til forsterkeren.

Alt i alt, ett oppsett jeg er svært fornøyd med, så langt...

Tagge lydfiler riktig
08.08.2010

For å organisere lydsamlingen på en oversiktlig og grei måte er det faktisk ganske viktig at alle filene er tagget, eller merket, som vi sier på norsk, på riktig måte. Det å tagge en lydfil betyr, for de uinnvidde, å legge informasjon om tittel, artist, album, kategori osv. inn i selve lydfilen. Denne informasjonen brukes av avspillingsprogrammer som ofte da lar deg sortere eller søke etter musikk basert på disse taggene du har lagt inn.

Mesteparten av dette blir gjort automatisk når du ripper en CD til en lydfil. Men det er en del som blir tagget feil og som ikke blir funnet i databasene på nettet. I disse tilfellene må du tagge selv. Til denne oppgaven bruker jeg et hendig lite program som heter Mp3tag. Dette tagger flere formater, inkludert FLAC formatet, som jeg bruker.

Programmet har et hav av muligheter, det kan tagge (merke) filene ut i fra navnet på filen og mappen den ligger i. Jeg bruker jo albumnavnet som mappenavn, sortert under Artist og navngir lydfilene på denne måten:

Artist - Tittel
Michael Jackson - Thriller.flac

Mp3tag, lar deg omdøpe alle filene etter ønske og lar deg velge oppsett på hvordan dette skal gjøres, samme skjer når du tagger. Du slipper med andre ord å skrive inn informasjon selv, programmet gjør dette for deg. Du behøver ikke bare å endre en fil om gangen, men programmet lar deg også utføre endringene på hele mapper i en sleng, noe som gjør jobben mye enklere.

Fornyelse av format på musikksamling
02.08.2010

FLAC formatet gir som jeg skrev tapsfri lagring av lydfiler fra CD. Sonos systemet, som jeg bruker til å streame musikk, kan selvsagt streame FLAC formatet. FLAC reduserer båndbredden og tar mindre plass på disken enn ukomprimerte tapsfrie wav filer og dette uten at det foringer kvaliteten. Filstørrelsen ligger typisk på mellom 15-40MB pr. låt av normal lengde. Har nå rippet alle CD platene mine over til dette, for meg nye formatet. Det var litt av en jobb, brukte AVS Audio Converter til denne jobben. Den finner du hos avs4you som har billig og god software for Audio og Video. For å finne album grafikk (CD cover bilder), bruker jeg Album Art Downloader XUI, det finner det meste og det jeg ikke finner, scanner jeg inn.

Zoom H4N Lydopptaker
06.05.2010
Placeholder Picture

Før i tiden brukte vi spolebåndopptakere, store klumpete og med en viss mengde bakgrunnssus generert av systemet. Så ble det kassetter og siden digitale båndopptakere. Nå bruker en håndholdte lydopptakere som Zoom H4N. En meget kapabel liten sak som enten kan holdes i hånden, festes til et mikrofonstativ, eller festes på et fotostativ. Det er 2 faste mikrofoner som tar opp i 2 spors stereo eller en kan kople til ytterligere 2 mikrofoner og ta opp i 4 spor.

Opptakeren egner seg til lydopptak på konserter av alle slag, store og små, intervjuer og opptak av dyre, fuglelyder i naturen samt mye, mye mer hvor bare fantasien setter grenser. Opptaket blir av profesjonell studiokvalitet. Kvaliteten kan en velge selv, 44.1/48/96kHz i enten 16/24bit, så her er det topp lydkvalitet. Har satt i en 32GB SDHC minnebrikke som gir timevis med opptak på kun 2 stk AA batterier. En kan ta opp i wav format eller direkte i MP3 format.

Zoom H4N har mange avanserte funksjoner, men er allikevel svært enkel i bruk, med informativt LCD display. Den har få, men bra plasserte knapper på forsiden. til de mest brukte funksjonene. Mer info og data finner du her på Sound1.com

Dreambox DM8000 HD PVR som kabeltuner
05.04.2009

Byttet ut DM7025 med DM8000. Nå kan jeg endelig se og ta opp HD kanalene i bra kvalitet. Har satt inn 2 stk. kabel tunere, siden jeg har kabel TV fra Canal Digital, som nevnt i forrige artikkel. DM8000 har også OLED display i forkant, noe som gir tydelig og lettlest info om kanaler og spilletid, så vel som menyer og radiokanal info.

Satte inn en 1 TB stillegående harddisk, denne fungerer fint. Før jeg satte opp DM8000, kopierte jeg alle filmer og programmer i movies mappa på DM7025 over på en annen disk i nettverket. Da var det bare å kopiere dette tilbake til DM8000, så var alle opptak på plass. DM8000 har en glimrende bildekvalitet. Flashet den med siste Peter Pan Neverland image og det funker fint uten å måtte etterinstallere en masse plugins. Ser nå frem til å se påskekrimmen på en anstendig tuner og er kjempefornøyd så langt. :)

Som DM8000 eier, har en også tilgang på VIP forum, et eget forum som hovedsakelig er på tysk og litt begrenset engelsk.

Placeholder Picture
Høytaler oppsett

Patos Lyric 502 med frekvensområde på 29 til 25000 Hz, takler all slags musikk, fra klassisk, jass, blues, country og til og med tekno og hva som nå enn er navnet på det de trykker frem hos Nrk Mp3. Supplert med Patos Sub 10 får den det lille ekstra i det nedre området, den har et frekvensområde fra 22 til 40 Hz og variabel crossover fra 40 til 160 Hz, samt variabel fase kontroll. Denne sub'n er rask nok til og takle det meste av musikk foruten at Hjemmekinolyden er av særdeles høy klasse.

Riktig plassering av SUB

Riktig innstilling av nivået på en subwoofer, gjøres ved å sette test tonen på anlegget i stilling sub. Deretter skrur du opp styrken til noe over det du kan tenkes å spille, (her finnes det sikkert en eller annen verdi) for så å stille volumet på forsterkeren i sub'n ned til nivået like under der hvor sub'n begynner å skurre. (Er det andre med bedre forslag, send meg en mail) En riktig innstilt sub skal ved spilling av musikk, mest bare kunne anes og merkes først når den er avlått at det da er noe som mangler. Ved dype lydeffekter på film blir sub'n atskillig mer hørbar, da den jo går dypere enn fronthøytalerene normalt sett.

Hva plasseringen av en subwoofer angår, så er dette litt mer komplisert. Her bør du plassere sub'n på plassen til den stolen du pleier å sitte i, mens du ser på Tv (du fjerner stol, sofa). Deretter setter du på noe med bra basseffekter som får liv i sub'n, tar deg en krabbetur rundt om på gulvet og finner den posisjonen du syntes sub'n låter best og det er her du bør plassere subwooferen. Det var da slett ikke så vrient. 

Ellers har nesten alle de nye Surround Receiverne et system som stiller inn avstand til høytalere og volum, riktig for deg, slik at du slipper og gjøre dette manuellt.

Denne websiden er kodet i HTML5 og har et moderne responsivt CSS egenutviklet design