Placeholder Picture

wilford.no - sist oppdatert 17.05 .2024

Ny Mac Studio M2 Max til stua
28.06..2023

Ny Mac Studio M2 Max til stua er ankommet fra Apple. Dette blir min hovedmaskin som jeg sitter med stort sett hele dagen.

Mac Studio Max M2 - Front
Mac Studio Max M2 - Back
Ny Mac Mini til stua
19.06..2020

Ny Mac Mini til stua er ankommet fra Apple. Dette blir min hovedmaskin som jeg sitter med stort sett hele dagen. Min gamle Macbook Pro fra 2012 blir nå reserve og reisemaskin. Med 68 GB RAM er den klar for tunge oppgaver i Photoshop, Logic Pro og Final Cut Pro, samt apper til Radioamatør bruk. 

Macmini
Macmini
Ny iPad 2018
26.06.2018

Gikk til innkjøp av en ny iPad 2018 og en Apple Pencil. Min gamle iPad Air er forvist til nattbordskuffen, hvor den sporadisk er i bruk.

iPad 2018 er vesentlig raskere med sin A10 Fusion-chip. Verden går fremover og det gjør også Apple med nye produkter. Apple Pencil har jo inntil nå vært forbeholdt iPad Pro serien, men fra og med denne modellen kan den også brukes på normal iPad. Den nye iPaden er selvsagt raskere og har mer minne, 128 GB og med 9,7-tommers skjerm av god kvalitet er den en drøm å bruke.

iPad 2018 og Apple Pencil
WiFi Printserver
03.07.2014

Har gått til anskaffelse av en WiFi Printserver til min gamle HP LaserJet 1018. Dette var primært en Windows skriver, men med Printserveren er HP'n nå tilgjengelig på nettverket for alle maskiner, MAC og Windows. Printserveren er av merket Digitus DN-13014-3. Denne har støtte for nyere kryptering av trådløst nettverk, WPA2 og er en nyere modell. Koblingen mot skriver skjer via USB.

Digitus DN-13014-3 printserver

Instruksene for oppsett og montering var av liten verdi og fungerte overhodet ikke. Problemet var å få kontakt med printserveren som var låst til en helt annen IP range enn den jeg brukte. Den var også satt opp som Ad-Hoc som standard. Programmet og instruksene som fulgte med var ubrukelige og løsningen var å kople opp med nettverkskabel til printserveren rett på PC'n. Etter at jeg først endret IP adressa til PC'n til en som var i samme range som det printserveren hadde. Nå ligger det en mer utfyllende manual på den medfølgende CD'n begravet i diverse undermapper, men den gir deg ingen enkel og grei veiledning. Du må finlese de over 90 sidene for å finne hva du er ute etter.

Web grensesnitt var det eneste som funket for å få konfigurert printserveren. Verken Webgrensesnittet eller nettverkskabelen var nevnt hurtig installasjons guiden som fulgte med i trykket form. Dette måtte en finne ut selv. Etter å ha lagt inn riktig IP range, stilt om fra Ad-Hoc til Infrastructure og lagret dette, for så kople opp igjen via kabel og velge rett trådløst nett, fungerte alt som det skulle. Hvorfor kunne de ikke ha skrevet ned denne fremgangsmåten i brukerveiledningen?

Ad-Hoc brukes om du ikke har noe trådløst nettverk fra før og kun vil ha trådløs kopling mot printserveren. Mens Infrastructure brukes om du allerede har et trådløst nettverk og vil ha prinserveren som en del av dette nettverket.

Nå fungerer printserveren som en drøm og jeg har trådløs og kablet nett tilgang til HP skriveren. Da kan man jo ikke klage ;)

Byttet fra Outlook mail for MAC, til Apple Mail
08.06.2014

Da email (epost) var den eneste grunnen til at jeg fremdeles brukte Microsoft Outlook, tok jeg initiativet til å gjøre noe med dette. Problemet var at jeg i en årrekke har samlet email i forskjellige mapper. Apple Mail har ingen importmulighet for data fra Outlook for MAC.

Etter litt leting på nettet, fant jeg ut at løsningen var relativt enkel, men krevet en del arbeide. Problemet var at mappene i Outlook hadde undermapper. Løsningen var å lage mapper på skrivebordet tilsvarende hovedmappene i Outlook. Deretter tar rett og slett bare tak i undermappene i Outlook og drar de inn i mappene en har laget på skrivebordet. De blir da automatisk konvertert til Mbox formatet, som Apple Mail kan importere.

Man åpner Apple Mail, velger menyen Arkiv, Importer postkasser, og velger Filer i Mbox formatet. I dialogboksen klikker en seg så frem til en av mappene på skrivebordet. Så merker en alle undermappene (CMD-A) og Apple Mail legger disse i en importmappe som en kan gi nytt navn etter behov. Gjenta operasjonen med alle mappene en har laget på skrivebordet.

Ny iPad Air og Apple router: AirPort Time Capsule
06.11.2013
AirPort Time Capsule

Gikk til innkjøp av en ny iPad Air her om dagen. Har hatt Ipad 3 en stund og den kommer fortsatt til å gjøre nytte for seg, men nå ligger den i nattbordskuffen.

iPad Air er vesentlig raskere, tynnere, smalere og lettere. Får en helt annen følelse når jeg jobber med den. Det får meg til å tenke på hvor jeg først så en Pad i bruk. Det var faktisk i 1987 i TV serien Star Trek: The Next Generation. Her brukte de flere små og store Pad's gjennom hele serien. Altid morsomt å se at Science Fiction blir virkelighet. Med iPad Air begynner den å bli like lett som den synes i TV serien. Forløperne jeg har hatt, iPad 1 og iPad 3 var litt tunge.

Syntes iPad begynner å bli voksen nå, den er veldig anvendelig og størrelsen, vekten passer meg bra. Noe jeg merker at den benytter seg av det nye og raskere Wi-Fi muligheten som kom da jeg byttet router til AirPort Time Capsule (3TB) fra Apple, som jeg anskaffet for en tid tilbake. Nettopp fordi den støtter den nye 802.11ac-teknologien. iPad Air, iPhone 5, Apple TV, Macbook Pro, MacMini og AirPort Time Capsule støtter både 2,4 GHz-båndet og 5 GHz-båndet, og bruker teknologiene 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n eller 802.11ac.

Systemet som Apple OS X bruker for backup, Time Machine, er helt genialt. Time Machine kjører mot AirPort Time Capsule eller andre backupdisker, trådløst eller via kablet nettverk. Det lar deg på en elegant måte gjenopprette filer, mapper eller hele systemet komplett. På en sikker og ukomplisert måte.

Så en kan vel si at oppgraderingen fra iPad 3 til iPad Air, samt ny router, har virkelig hatt noe for seg.

iPad Air
Ny Mac Mini til kontoret
15.11.2012 Oppdatert! 29.12.2012

Gikk til innkjøp av en ny Mac Mini til kontoret, den ankom fra Apple på onsdag i forrige uke. Og med den er den siste skanse med Windows maskiner borte. Mac Mini er utrolig rask og har følgende konfigurasjon:

Fusion driven funker veldig bra, noe som diverse tester på en del nettsteder, har vist. Maskinen er også helt lydløs, noe det gamle monstret av en stasjonær Windows maskin ikke var. Der gikk og durte det 3 langt i fra lydløse vifter. Den er også svært liten og blir nesten borte der den står under skjermen. Heldigvis fikk jeg både scanneren og min gamle HP laserjet 1018 til å fungere uten større problemer.

Har også lagt inn Server App'n, slik at Mac Mini'n kjører som fullblods Server i nettverket. I romjulen var Parallels Desktop på tilbud, så jeg kjøpte en ny lisens til denne og la den inn på Mac Mini'n. Da måtte jeg også legge inn oppgradering til Windows 8 Pro, siden denne også var på tilbud. Så har man det beste fra begge verdener på begge maskinene :)

Det er de nye modellene med USB 3 porter og Intel HD Graphics 4000, som er raskere enn i den gamle utgaven. Dette er jo ikke noen spillemaskin, så dette er mer enn rask nok grafikk.

Macmini
Parallels Desktop
16.09.2012

Har tatt i bruk Parallels Desktop på MacBook'n min. Fungerer utrolig bra sammen med en versjon av Windows Xp jeg hadde liggende. Fordelen med nettopp gamle gode Windows Xp er at den også kjører gamle 16 bits programmer. 64 bits programmer kjører den ikke, men det behovet har jeg nå heller ikke. Det holder med 16 og 32 bits windows programmer for meg.

Nå hadde det seg slik at Windows 8 kom på banen med et billig oppgraderingstilbud fra tidligere versjoner. Dermed måtte Windows XP vike til fordel for Windows 8 Pro, men bruker 32 bits utgaven for beste bakoverkompatibilitet.

Har nemlig en del lisenser på programmer jeg ikke finner maken til i Mac OS X og da er det greit å kunne kjøre disse lynraskt og sømløst under OS X. Her kan en jo også klippe og lime fritt mellom programmene uansett hvilket operativsystem de kjører under. Så nå går Coreldraw 6 og alle de hendige AVS programmene sømløst i Mac OS X. Som radioamatør, kjører jeg også en del viktige programmer som gjør bruk av virtuelle comporter og USB lydkort, dette fungerer glimrende uten problemer.

Kjører nyeste Windows i fullskjerm i virituell desktop nr 2 på MAC. CTLR + piltast høyre eller venstre, bytter mellom skjermbildene raskt og effektivt.

Anbefales på det sterkeste.

15-Tommers MacBook Pro Retina
12.08.2012

Så har det endelig skjedd, rart med det, alltid spennende med nye ting. Den 2/8 det herrens år 2012 ankom MacBook'n på døra. Nå etter en drøy uke, føler jeg er kommet godt i gang med nyanskaffelsen. Litt av en overgang fra windows til mac, men ting faller på plass etterhvert.

Det første jeg gjorde, var å legge inn Mac OS X v10.8, Mountain Lion. Deretter la jeg inn VirusBarrier X6 fra Intego, en sikkerhetspakke som skåret høyest i en nylig test. MacBookPro'n er koplet mot en MyBook 3TB USB disk fra Western Digital og kjører Timemachine kontinuerlig, slik at jeg alltid har backup av maskinen.

Photoshop går som et lyn, selv med store bilde med flere lag. Har en arbeids-mappe på Flashdisken (SSD) og overfører det ferdige bildet til NAS serveren. Har surfet nettet etter erstatnings programmer for de jeg brukte i windows. muCommanderen erstatter til en viss grad Total Commander for windows. Bruker jEdit inntil jeg finner en bedre Teksteditor.

Ellers har jeg Microsoft Office med Outlook og Adobe Photoshop CS6, Lightroom 4.1 og Premiere Elements 10 som også fantes til Mac OS X.

Kommer tilbake med mer etter hvert som jeg blir varm i trøya.

Så blir man MAC bruker
09.07.2012
Macbook Pro

Etter mange år som ihuga Windows-bruker forlater jeg nå dette systemet til fordel for MAC. Med Windows 8, med ett brukergrensesnitt som ligner en gammel DOS meny, syntes jeg det ble nok. Har nå bestilt meg en:

Ser frem til at den blir levert på døra. Kommer etter hvert også til å kjøpe en MAC mini, når de dukker opp i ny oppgraderte utgaver. Den blir stasjonær på kontoret og blir vel serverutgaven med 4 kjerner.

iPad3
23.03.2012
iPad

Så har man også her på berget fått seg den nye iPad 3. Utrolig mye bedre display som gir kniv skarp tekst, som på iPad 1 var noe difus. Siden jeg hadde iPad 1 fra før, opplever jeg den nye iPad'n som tynnere og lettere. Raskere har den også blitt. Mange nyttige Apps og mange av dem går om hverandre med iPhone versjonene.

Jeg har den liggende i nattbordskuffen om natten og stadig er det ett eller annet jeg skal slå opp på nettet for å få bekreftet/avkreftet, slik av jeg får fred i hodet så jeg kan sove. Den er ypperlig å holde seg ajour med aviser, nettnyheter og været. Skjermen er av akkurat passe størrelse, mindre kan den ikke være uten å virke knuslete.

Bruker DVD Profiler til å holde orden på filmene mine og nå har det akkurat kommet kombinert iPhone og iPad versjon av programmet som holder meg oppdatert og syncker mot data'n. Er svært glad i oppslagsverk og ordbøker og atlas. Den er ypperlig til dette formålet. Har maritim navigasjon på den og med den store skjermen blir det en fryd å sjekke farvannet rundt kysten vår. Den Har jo, i likhet med iPhone, innebygget GPS.

VG's TV Guide funker utrolig bra på iPad. Jeg har den på begge enhetene, iPhone og iPad. Den store skjermen til iPad gjør TV Guiden lettlest og svært anvendelig. Man kan en velge hvilke kanaler og rekkefølgen en vil ha de listet opp. Dette gir full oversikt over TV kvelden og uken, samt god informasjon om hvert program. En kan også søke etter et program for å se hvilken dag og kanal det går på.

Ellers må jeg også si den er en fryd å bruke som spillebrett. Har utallige spill på den som er greie å ha når en skal slå i hjel litt tid. Angrer ikke ett sekund på at jeg gikk til denne investeringen som forøvrig er av typen 64GB.

Ny router og raskere internet
15.01.2011 Oppdatert!
e3000

Har anskaffet meg en ny router, mest fordi det er trangt om plassen på båndet her jeg bor. Bor i en blokk med mange internetbrukere som alle kjører trådløst og har i tillegg flere firmaer i nabobygget som også bruker trådløst nett.

For å løse dette problemet best mulig kjøpte jeg en Linksys Cisco E3000 Dual Band Wireless N Gigabit Router. Fordelen med denne er at den går på 2 band samtidig, 2.4GHz og 5GHz. Kjører det som kan kjøres på 5GHz, for der er jeg alene på båndet. Routeren har integrerte antenner, så det er ikke noe som stikker i været.

Har også oppgradert internet hastigheten fra 25/5 Mbit til 70/10 Mbit, så nå kan jeg streame til den store gullmedaljen. Skiftet også ut alle switch'r med ZyXel Gigabit switch'r og byttet til CAT6 nettverkskabler mellom router, switch'r, datamaskiner og NAS Server.

Oppgradert NAS server
22.07.2010
Dlink DNS323

Har oppgradert min kjære NAS server, en D-Link DNS-323. Har byttet ut 2 stk. 500 Giga Byte harddisker, med et par 2 Terra Byte harddisker. Denne står jo som backup server og fungerer også som kilde til alle viktige data. Lagrer bl.a. datafilen til Outlook her, slik at jeg har tilgang til denne fra flere maskiner i nettverket. Lagrer også musikk og video på denne. Diskene er jo speilet i RAID 1, noe som gir meg ekstra god sikkerhet om en av diskene skulle ryke. Det er da bare og bytte denne og den blir automatisk oppdatert med datafilene fra den andre disken.

Kabinettet er i solid stål og diskene svært stillegående, hastigheten på den stillegående viften er også automatisk regulert, så det er ikke mye bråk å høre fra denne NAS serveren. Frontdekslet er til å ta av og her skyver du bare inn harddiskene som de er, de glir rett inn i spor og koplingene glir automatisk på plass. Når du skal ta dem ut, er det en hevearm på baksiden som skyver de ut i front.

DNS-323 konfigurerer du ved hjelp av webleseren din. Her finnes støtte for UPnP, server, med Audio/Video streaming, samt iTunes Server. Den har også innebygget Print Server og FTP Server. Print Serveren gjør at du kan plugge inn din USB skriver og få tilgang til den gjennom nettverket ditt.

Papirkurven er borte?
24.02.2010

Har du noen gang høyreklikket på papirkurven for å tømme den, og så feilklikket så papirkurv ikonet forsvant fra skrivebordet?

Start kontrollpanelet
Gå til Utseende og Personalisering
Velg Endre Skrivebordsikoner
I dialogboksen Ikoninnstillinger for Skrivebord huker du nå bare av for Papirkurv
Deretter trykker du OK og vips er den tilbake

Dette gjelder for både Windows Vista og Windows 7. I Windows 7 har de tatt bort muligheten til å fjerne den når du høyreklikker på papirkurven, en klar forbedring.

Aktivere fjernhjelp i Vista
12.11.2007

Ved førstegangsinstallasjon av vista får man spørsmålet om en vil aktivere fjernhjelp. Om en svarer nei på dette, kan det være litt vrient å finne tilbake til der en aktiverer dette. Jeg har derfor funnet frem til denne oppskriften.

Åpne System ved å klikke Start -knappen, Kontrollpanel, System og vedlikehold og deretter System.
Klikk Eksterne innstillinger. Hvis du blir spurt om administratorpassord eller - bekreftelse, må du skrive inn passordet eller gi en bekreftelse.
Velg skillearket Eksternt.
Merk av for Tillat fjernhjelptilkoblinger til denne datamaskinen.

Ellers er programmet TeamViewer et gratis program som er ypperlig til fjernhjelp og dette er også gratis for privat bruk. dette kjører problemfritt under Windows Vista, såvel som Windows XP. Her unngår du alle problemer som ellers var med Vista og WinXp.

Anbefales!

Vista Kompatibilitet...
15.06.2007

or å løse enkelte konflikter med eldre programmer og få dem til å kjøre under Windows Vista, kan en prøve følgende fremgangsmåte. Høyreklikk på starticonet (snarveien), velg egenskaper. Gå på fanen "kompatibilitet" og velg kjør som WinXp. Når en installerer nye programmer bør en høyreklikke på setupfila (eller programmet som setter i gang installasjonen) og velge "Kjør som administrator". Da kan en unngå mange problemer. Dette løser ikke alle problemer med eldre programmer, men noen av dem.

Bakoverkompatibilitet i Vista
Få kortleser fra Norsk Tipping til å fungere i Vista
23.04.2007

Mange sliter med å få kortleser fra Norsk Tipping til å virke under Windows Vista. For å få dette til er det nødvendig å bruke en spesiell fremgangsmåte. For å få kortleseren til å fungere, er det nødvendig å starte nettleseren som administrator. Dette gjøres ved å høyreklikke på programikonet og velge kjør som administrator. Gå inn på sidene til Norsk Tipping og velg f. eks. Nettminibank. Da vil det automatisk bli lastet ned og installert en liten programsnutt som er nødvendig for at kortleseren skal virke under Windows Vista.

Dette skjer automatisk, når du går inn på f. eks. nettminibanken hos Norsk tipping, eller "mine sider". Som vanlig må du trykke mellomromstasten for å komme videre. Du kan, etter dette, starte nettleseren på vanlig måte. Denne prosedyren må følges på alle de nettleserne du bruker. Årsaken er at Windows Vista har som standard innebygget en del sikkerhetssperrer slik at man ikke skal få lastet ned uønsket kode. Dette er gjort for å beskytte brukerne.

Synology DiskStation DS-106e NAS
03.09.2006
DS-106e

Har fjernet den gamle serveren fra nettverket, den sto jo der og bråket og brukte masse unødig strøm. I disse dager må en jo tenke litt økonomi, når staten flår oss på bl.a. avgifter på srømprisene og nettleie. Den gamle trofaste serveren avgav jo også en masse varme, spesielt om sommeren. Noe som igjen gjorde at kontoret/datarommet ble til tider, veldig varmt.

Løsningen er en hendig liten NAS server, Synology DiskStation DS-106e, som består av et lite kabinett som rommer en harddisk og ikke noe annet, vel nesten da, for det er jo et lite hovedkort i den med en liten computer som styrer det hele. Strømforsyningen er en liten ekstern sak som ikke avgir særlig varme og heller ikke tar noe plass, kan jo gjerne ligge på gulvet. NAS serveren har et innebygget operativsystem som gir deg en rekke tjenester. Foruten å være filserver, har den også innebygget støtte som server for web og ftp, samt multimedia.

På web-server siden, har den støtte for PHP og MySQL. Du styrer hele herligheten, via et enkelt webgrensesnitt fra nettleseren din. På nettverkssiden støtter den Gb nettverkstilkopling, så hastigheten er det ikke noe og si på. Du har også 3 USB2 porter hvor man kan kople til f.eks. en USB printer da NAS serveren også fungerer som en printerserver.

En Maxtor disk for automatisk backup av NAS serverens data om natten, kan også med fordel plugges til. NAS serveren er utrolig praktisk og lite plasskrevende, måler bare 18.1 cm x 21.2 cm x 6 cm og inneholder en Samsung 400Gb SATA 3.5" disk. Og for de av dere som lurer, NAS står for Network Attached Storage, som på godt norsk blir kalt nettverkslagring.

GigaBit nettverk
20.05.2005

Har lagt om husets intranett fra 100Mbit til gigabits nettverk, så nå er jeg klar for større hastigheter. Behovet har vært der i lengre tid, da jeg ofte har hatt behov for å kopiere store filer mellom laptopp i stua og serveren på datarommet. Har tidligere forsøkt meg på trådløst nett, men har nå fast kabling mellom stua og datarommet. NextGentel kommer jo dessuten i sentralen nær meg og da er jeg klar for full pakke, helt opp til 25Mbits linje om jeg finner jeg har råd til det. I dag har jeg 2Mbit fra Tele2, men har bestillt 12Mbit linje fra NextGenTel for levering juni/juli.

Kombinasjonen radioamatør og trådløst nettverk er en dårlig løsning. Så fast kabel gir jo også foruten større sikkerhet, langt større hastighet. Har en 5 ports gigabit switch liggende bak TV'n, koplet til en 8 ports gigabit switch på datarommet, for det blir etter hvert flere komponenter som kommer på nett. I dag har jeg foruten laptoppen, Xbox og Kiss DP-558 som begge er tilkoplet nettverket og har internet tilgang. En ny laptopp med gigabit nettverksport står også på ønskelisten, men i mellomtiden bruker jeg et Realtek CardBus gigabit nettverkskort på den gamle laptoppen.

Maskinen starter tregt
14.11.2003

Svært ofte i løpet av en viss tid, samler det seg mye skrot i registeret på maskinen. Dette fører til mange brutte lenker og oppføringer som ikke lenger er riktige. Dette fører igjen til at maskinen starter tregt.

Når maskinen til stadighet under oppstart og bruk, leter etter ting den ikke finner, linker, og eller oppføringer i registeret som ikke lenger er riktige vil dette bremse på hastigheten på maskinen. Nå finnes det mange programmer som tar seg av dette. Norton Utilities har sin WinDoctor og RegCleaner er også et program som er fint å bruke.

Husk bare, lag et gjenopprettingspunkt før du begynner på dette. Da kan du alltids komme tilbake om det går galt. Er maskinen forholdsvis nyinstallert bør du rense opp regelmessig, da minsker sjansene for at ting skal gå galt og du holder registeret friskt. Har du brukt maskinen lenge uten å renske opp, la oss si 7-12 mnd. ville jeg være litt forsiktig og være nøye med hva jeg sletter ved opprenskning, for etter så lang tid kan det lett gå galt. (Rensing av Register, skjer på eget ansvar)

Et annet program fra produsenten til RegCleaner er RegSuprime dette er vel et av de bedre når det gjelder å rense opp i registeret, det er ikke gratis men koster $12.95.
Nok en gang! Husk å lage et gjenopprettingspunkt før du rydder opp i registeret!

Endre plassering av lager for Outlook Express innhold
31.05.2003

Det er mange som ønsker en lettvint måte å ta backup av mail og news i Oulook Express. En grei måte å gjøre dette på er å lage en ny mappe på et greit sted, gjerne fra rota på harddisken, som du for eksempel kaller Outook-Data. Deretter starter du OE, går på Verktøy - Alternativer - Vedlikehold. Her finner du en knapp med navn Lagre mappe.

Når du trykker på denne, kommer det opp et vindu som forteller deg hvor denne mappa nå ligger. Du har 3 knapper i dette vinduet, ved å trykke på den første som heter Endre, får du opp filtreet som lar deg velge en alternativ mappe. Klikk deg frem til mappen du laget, Outook-Data, velg denne og trykk OK. Du får da spørsmål om du vil flytte dataene til denne mappen, du svarer ja til dette og avslutter deretter OE.

Start opp igjen og du bruker nå den nye mappen til dine OE data. Denne er lett å ta backup av og flytte til en annen maskin, eller legge tilbake ved ev. oppgradering av operativsystem, crash osv. Ved oppstart av ny OE, går du gjennom samme prosedyre og finner alle dine gamle data inntakt.

Installasjon stopper opp
26.03.2003

Har du noen gang vært ute for at en installasjon stopper opp uten synlig grunn? Løsningen kan være at det er en dialogboks som venter på input fra deg og som har lagt seg bakenfor det vinduet, skjermen du har oppe, slik at du ikke kan se den. Ved å bruke Alt+Tab, veksler du mellom de vinduene som er åpne og du kan på denne måte få det skjulte dialogvinduet fram, slik at du kan svare og komme deg videre i installasjonen. Du kan også prøve Vis skrivebord eller trykke på start slik at oppgavelinjen vises og forhåpentligvis åpenbarer dialogboksen seg.

Dette kan muligens virke dumt å skrive om for noen. Jeg kan garantere at mange av dere har opplevet denne situasjonen, hvor installasjonsprogrammet står stand by i fullskjerm og du ikke engang ser oppgavelinja med en dialogboks som venter på input fra deg skjult bak skjermbildet av installasjonsprogrammet, uten å finne annen løsning enn en reboot.

Gjenopprettingskonsoll - Konsollmode
07.02.2003

Mange ganger kan det oppstå en situasjon som gjør at du ikke får startet WinXp på vanlig måte. Det er her Gjenopprettingskonsoll eller Konsollmode kommer til sin rett, du får da en slags DOS - mode eller kommandomodus som lar deg få et begrenset antall kommandoer til disposisjon for å rette opp diverse feil osv.

Man kan installere konsoll i WinXp så en får dette som et valg sammen med Safemodus. Det gjør du slik: Sett installasjons-CD'n inn i CD-ROM-stasjonen mens Windows kjører. Klikk Start, og velg Kjør. Bruk bla igjennom, klikk deg inn på Cd'n og inn i " i386 " mappa. Skriv følgende kommando winnt32.exe /cmdcons Følg instruksjonene på skjermen.

Obs!
Hvis du vil kjøre gjenopprettingskonsollen, starter du datamaskinen på nytt og velger Gjenopprettingskonsoll fra listen over tilgjengelige operativsystemer. Du må være logget på som administrator eller medlem av gruppen Administratorer for å kunne fullføre denne prosedyren. Hvis datamaskinen er koblet til et nettverk, kan det hende at innstillinger for nettverkspolicyen hindrer deg i å fullføre denne fremgangsmåten. 

Skriv help på kommandolinjen hvis du vil se de tilgjengelige kommandoene i Gjenopprettingskonsoll. Hvis datamaskinen ikke starter, kan du kjøre gjenopprettingskonsollen fra installasjons-CDen. Se Beslektede emner hvis du vil ha informasjon om hvordan du kjører gjenopprettingskonsollen når datamaskinen ikke vil starte.

Kompatibilitetsmodus - WinXp
13.01.2003

Var du klar over at WinXp så vel som Win2000 har kompatibilitetsmodus for eldre programmer og spill? Høyreklikk på en snarvei og velg egenskaper. Da finner du et skilleark som heter kompatibilitet, her kan du velge om programmet skal kjøres i kompatibilitetsmodus for Win95, Win98-Me, WinNt4 eller Win2000. I enkelte tilfeller, er det dette som skal til for å få programmet som ga deg problemer, til å virke som det skal. Du kan også krysse av for om programmet krever 256 farger og ev. oppløsning på 640x460. Dette gjelder for WinXp.

De færreste vet at dette også finnes i Win2000. Her er det en smule mer komplisert da dette ikke ligger inne som standard. For å legge inn kompatibilitetsmodus må du være logget på som administrator. Skriv under kjør fra startmenyen ( vi går her ut fra at systemet ligger på c: ) :
regsvr32 c:\windows\apppatch\slayerui.dll.
Ta en reboot (muligens ikke nødvendig). Fremgangsmåten er som på WinXP, høyreklikk på en snarvei og velg egenskaper. Da finner du et skilleark som heter kompatibilitet, her kan du velge om programmet skal kjøres i kompatibilitetsmodus for Win95, Win98 eller WinNt4.

Denne websiden er kodet i HTML5 og har et moderne responsivt CSS egenutviklet design